Op scholen met een brugfunctionaris wordt meer tijd besteed aan de talentontwikkeling van leerlingen en krijgen leerlingen en gezinnen sneller de juiste hulp. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Bruggen tussen school en thuis: ervaren en verwachte effecten
Doe mee met het TaalLab!
jul 14, 2023
By
Doe mee met het TaalLab!
Wil je meewerken aan de ontwikkeling van kansrijke aanpakken voor het voorkomen en tegengaan van taalachterstanden in het Nederlands onderwijs? Doe mee met het TaalLab binnen het landelijke programma Ontwikkelkracht.
Kansrijke aanpakken in co-creatie
Binnen TaalLab NL werk je aan duurzame verbetering en innovatie van het taalonderwijs. Dit doe je samen met wetenschappers en met leraren en schoolleiders van andere scholen. In de eerste fase van TaalLab NL (de vraagarticulatiefase) identificeren we de knelpunten en brengen we mogelijke oorzaken in kaart. We verkennen welke kansrijke aanpakken we zien in andere landen en de Nederlandse onderwijspraktijk voor het voorkomen en tegengaan van taalachterstanden. Vervolgens ontwikkelen we, op basis van de kennis uit praktijk en wetenschap, kansrijke aanpakken voor effectief voorkomen en tegen gaan van taalachterstanden in Nederland. Dit doen we in gelijkwaardige co-creatie tussen onderwijsprofessionals en onderzoekers.
Wat heb ik er aan?
Door deel te nemen in de co-creatielab ontwikkel je je verder als expert in het thema taal. Dit doe je samen met de collega’s van andere scholen die – net zoals jij – evidence-informed werken aan de verbetering van taalonderwijs en het tegengaan van taalachterstanden. Je krijgt recente wetenschappelijke inzichten mee over de bewezen effectieven aanpakken en deelt ervaringen uit je eigen praktijk met collega-leraren en schoolleiders van andere scholen. Op basis van deze kennis werk je mee aan de ontwikkeling van kansrijke aanpakken, voor je eigen school en voor alle scholen in Nederland.
Wat wordt van me verwacht?
Je helpt in het co-creatielab mee met het identificeren van de belangrijkste knelpunten als het gaat om taalonderwijs en helpt bij de duiding van onderzoeksresultaten. Je bent betrokken bij het bedenken van kansrijke oplossingen. Concreet betekent dit dat je deelneemt aan de labdagen die door TaalLab NL georganiseerd worden. Tijdens deze dagen ontmoet je wetenschappers en andere collega’s, deel je je eigen praktijkervaringen, je helpt bij het interpreteren van bevindingen uit het wetenschappelijk onderzoek en denkt mee over mogelijke oplossingen. Deelname aan de activiteiten van TaalLab NL zullen je gemiddeld enkele uren per week kosten.
Vergoeding voor deelname
Voor deelname in de co-creatie labs kan subsidie worden aangevraagd, zodat uren vergoed worden. Het subsidiebedrag per school of vestiging voor het schooljaar 2023/2024 is €4.166. Een gedetailleerde beschrijving van de subsidie en voorwaarden vind je op deze site.
Als je school of vestiging al een subsidie basisvaardigheden krijgt, kun je deze subsidie niet aanvragen. Wel kun je deelnemen in de labs.
Hoe doe ik mee?
Ben je geïnteresseerd in deelname? Meld je aan via deze link. Er wordt dan contact opgenomen en een afspraak gemaakt.
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op!