NL

Vaardigheden voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Verbeteren van de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt

In samenwerking met de Onderwijsinspectie onderzoeken Education Lab en het Researchcentrum voor Onderwijs en de Arbeidsmarkt (ROA) welke vaardigheden in de toekomst veel gevraagd zullen worden op de arbeidsmarkt en hoe meer studenten gemotiveerd kunnen worden om deze vaardigheden te verwerven. Deze inzichten kunnen helpen om studenten uit te rusten met vaardigheden die zorgen voor een succesvolle overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt.

Doel van ons project

Door de snel veranderende arbeidsmarkt door de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en andere grote arbeidsmarkttrends, is het van vitaal belang dat studenten vaardigheden leren voor een succesvolle intrede op de arbeidsmarkt. Een onevenwicht tussen vraag en aanbod van vaardigheden heeft niet alleen nadelige gevolgen voor individuele studenten, maar ook voor werkgevers en de samenleving als geheel. Door te onderzoeken welke vaardigheden in de toekomst nodig zijn en de motivatie van studenten om deze vaardigheden te leren, willen we studenten helpen om na school meer bevredigende carrières te bereiken.

Hoe doen we dit?

In een co-creatieteam van onderzoekers van het Education Lab en ROA analyseren we de toekomstige vraag naar vaardigheden op basis van arbeidsmarktvoorspellingen en inzichten uit de literatuur. Daarnaast werken we aan een experiment om effectievere en stimulerende manieren te onderzoeken om studenten te helpen deze vaardigheden te leren. We komen om de twee maanden samen om elkaar bij te praten over de voortgang. Momenteel optimaliseren we onze experimentele aanpak verder en hopen binnenkort een pilot te lanceren.

Hoe kun je meedoen?

Scholen die geïnteresseerd zijn in deelname aan een experiment om hun studenten aan te moedigen toekomstgerichte vaardigheden te leren, kunnen contact opnemen met onze co-creatiemanager Derk Bransen (d.bransen@maastrichtuniversity.nl) voor meer informatie. Scholen uit het hele land zijn welkom.

Team

Felix Seifert

Felix Seifert

Promovendus

Tijana Prokic-Breuer

Tijana Prokic-Breuer

Directeur en oprichter

Nico Pestel

Senior onderzoeker

Jessie Bakens

Senior onderzoeker

Partners