
In deze praktijkkaart wordt beschreven hoe de bouwstenenaanpak van BoekStart in de kinderopvang werkt, wat de aanpak van de kinderopvang vraagt, en welke effecten de kinderopvang kan verwachten.
Download
Praktijkkaart Tutoring EducationLabTutoring wordt gezien als een van de meest effectieve manieren om leerachterstanden in te halen. Bij een tutorprogramma krijgen kinderen intensieve één-op-één of één-op-twee begeleiding van een leerkracht, onderwijsassistent of getrainde vrijwilligers. Tutoring richt zich in de eerste instantie op het bijspijkeren van de kernvakken zoals taal en rekenen en vindt dagelijks plaats. Tutoring is vaak overigens niet alleen gericht op cognitieve vooruitgang. Het kan ook als doel hebben bij te dragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen – bijvoorbeeld zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, zelfcontrole – en hen metacognitieve vaardigheden (‘leren leren’) aan te leren. Tutoring is daarom een veelomvattende interventie die op inzichten uit pedagogische- en cognitieve ontwikkelingstheorieën leunt.
Als tutoring wordt ingezet om leerachterstanden in te halen is het belangrijk om na te denken over:
Deze afwegingen komen allemaal terug in twee succesvolle tutoringprogramma’s: High Dosage Tutoring en REACH. Deze twee programma’s worden uitgebreid beschreven in de praktijkkaart. Ze kennen verschillen – bijvoorbeeld qua inhoud of uitvoerder – maar ook overeenkomsten – bijvoorbeeld wat betreft intensiteit en training – en geven een goede illustratie van waar je op moet letten als je kiest voor een tutorprogramma.